Christianlysts gode mad

Sundhed og bæredygtighed er nøgleordene for os på Christianslyst. I vores hverdag betyder det, at vores buffet har et stort tilbud af planterige retter.

Christianslyst _mad

På Christianslyst lægger vi vægt på, at den mad vi serverer, er frisklavet, velsmagende og af høj kvalitet. Christianslysts dygtige køkkenpersonale laver dejlig mad. Den er både sund og fedtfattig, med masser af groft og grønt.

Madspild

Der er meget lidt madspild på Christianslyst: Indkøbet er præcist – der handles ikke for meget og ikke for lidt. Overskydende råvarer indgår i nye måltider, og er dermed et vigtigt bidrag til bæredygtigheden.

Bæredygtighed

Da der stort set ikke er madspild på Christianslyst, er der kun meget lidt madaffald. Eleverne er første trin i sorteringen: Eleverne opfordres under hvert måltid til kun at fylde det på tallerkenen, de rent faktisk kan spise. Eleverne tilbereder selv deres madpakker, som de pakker ind i genbrugspapir. Efter måltiderne rydder eleverne selv op i spisesalen. I den forbindelse, bliver al affald allerede sorteret. Affald bliver sorteret i tre kategorier: Biologisk affald, papir-affald og plastic-affald. Til sidst bliver affaldet overdraget til genvinding.

Plastik

Så vidt muligt, undgås plastik på Christianslyst. De fleste retter bliver produceret ”fra bunden” af friske råvarer. Drikke til måltiderne serveres i glas og krus. Også flaskerne i drikkevareautomaten er af glas. Eleverne opfordres til at fylde deres drikkedunke på Christianslyst, i stedet for at købe drikke i plastflasker. Dette er vigtige bidrag til bæredygtigheden, og til at undgå forurening af verdenshavene med plastik.   

Økologisk og regionalt

Køkken-teamet tilstræber altid et så højt indhold af økologi i madlavningen som muligt. Varer skal helst ikke køres langt i osende lastbiler. Derfor anvender vi så mange regionale varer som muligt – i takt med årstiderne, så f.eks. frugt og grønt anvendes på de helt rigtige tidspunkter.

Særlige kosthensyn

Køkkenet kan tage højde for en række kosthensyn – f.eks. vegansk og vegetarisk mad samt laktose- eller glutenfri retter.

For dem der har medicinsk belæg for, at de af tvingende helbredsmæssige grunde skal spise en given specialkost, tilbereder vi selvfølgeligt den mad, de skal have.

For alle andre gælder: Vi tilbereder specialkost, hvis der er mindst fem i gruppen, der har ønsket om en bestemt kostform.

Husk dog, at Christianslysts køkken er gastronomisk stordrift. Det kan derfor ikke tage specifikke, individuelle medicinske hensyn i tilberedelsen af maden.

Mad

Eksempel på en sund ret på Christianslyst: Risret med veganske "kød"boller og grøntsager. 
Denne ret bliver serveret med en lækker, fedtfattig currysovs.